Title
Gå til indhold

Røsnæs

Røsnæs

Herover: Røsnæs i panorama set fra Ulstrup Sønderstrand

Røsnæs har en enestående natur, voldsom og dramatisk, høje skrænter - klintener bliver lidt inde fra kysten afløst af mere bløde dalstrøg med spændende vegetation og et rigt insektliv. Her kan man møde både Bakke Soløje og den mere sjældne Filtet Soløje, to planter der er vært for den sjældne Franske Bredpande, og lige som den kræver varme tørre somre. I Danmark er Fransk Bredpande stort set kun kendt fra Røsnæs og Vesterlyng.
Røsnæs er gavmild i forhold til at levere store naturoplevelser, men barsk i vejrlig, blæst er en fast bestanddel af naturoplevelsen på Røsnæs.

Aftenstemning over Røsnæsspidsen,  i baggrunden en af de søer hvor der i år 2000 blev udsat  klokkefrøer fra Nekselø.
Indtil 1950 var der en naturlig bestand af klokkefrøer på Røsnæs.

Herunder til højre : Helles Klint. Klinten er  en botanisk perle med mange sjældne planter. Bladt andet Agerkohvede, Glat Rottehale, Hjorterod og Rubittermælk. Endvidere en pæn bestand af orkideen Tyndakset Gøgeurt.
Herunder til venstre: Horsedalen - skrænterne præges af bl.a. Soløje og Blodrød Storkenæb.

Klimaet på Røsnæs er tørt og hører til det tørreste og mest solrige i Danmark. I gennemsnit falder kun 523 mm nedbør pr. år mod landsgennemsnittet på 664 mm. Står man ved fyret på spiden af Røsnæs en efterårsdag og ser på  udtrækket af fugle eller rastende Edderfugle, der kan ligge i tusindetal ud for kysten eller kredsende Musvåger der bruger de gunstige opvinde til at komme over Storebælt, er der altid store oplevelser i vente. Er man heldig kommer der Suler trækkende forbi i blæsten.
Naturstyrrelsens pjece om Røsnæs, giver en  meget dækkende beskrivelse, og kan ses  her
Flere billeder fra Røsnæs ser herEt par klip fra Røsnæs dagen efter at Bodil, stormen i begyndelsen af december 2013, var på besøg.

Ager-kohvede er sjælden og en rigtig steppeplante, den ses flere steder på Røsnæs, mest markant på Helles Klint.
Planten hører til de såkaldte Storebæltsarter og e rblandt ansvarsarterne i det vestsjællandske.

Nikkende Kobjælder er karrakterplante flere steder på Røsnæs og er spektakulære både i blomst og med frøstand. Her med frøstand i modlys på skrænterne syd for Golfbanen.

Al tekst og alle billeder på Kalundborgnatur.dk er dækket af copyright og må kun anvendes efter skriftlig tilladelse.
Tilbage til indhold